Akvarell mánia

szerző: Posta Juli

A mai RHC az akvarellfestékekről szól, a teljesség és a tudományosság igénye nélkül. Az általam ismert és használt médiumokról írom le tapasztalataimat, remélem nektek is hasznotokra lesz.

Az „iskolás” vagy korongos vízfesték

1

Bevallom, én nem használom, mert amikor először ezzel a típussal találkoztam, rosszul választottam és nagyon nem vált be. Csomós maradt a festék a papíron, a színek fakók lettek. Azóta tudom, hogy vannak jó minőségű korongos festékek is, mint az anilin tartalmúak (anilin-festékeknek vagy kátrány-festékeknek is nevezik, mert ezek jelentékeny részének kiindulási anyagát a kőszénkátrányban is előforduló olajszerű folyadék, az anilin képezi. Az anilin gyönyörű, erős színeket eredményez, de nagyon mérgező, így manapság természetes anyagokkal helyettesítik).

 

 

Folyékony akvarellfesték 

bandeau-ecoline-034

A folyékony akvarell a számítógép megjelenése előtt a mérnökök, térképészek és tervezők körében lett közkedvelt, mert ideális a tus megtöltésére a tervek színezéséhez. Nagyon magas pigment tartalmú festékek, erős színekkel. A színeket vízzel lehet lágyítani. Bár nem olcsó, igen gazdaságos. Sokféle papíron használható, akár alapozás nélkül is. Jól működik például pacázáskor, de házi misthez is nagyon alkalmas. Azért nem árt vigyázni, mert bár vízfesték, erősen fog, a kezünkről még szappannal is napokig tart eltávolítani, nem beszélve a ruhánkról. Ne kérdezzétek honnan tudom….

 

 

És most a nagy riválisok: Gelato vs Neocolor II

watercolorcvb

Mindkettő viasz alapú, vízzel elmosható akvarell kréta, és mindkettő jól használható önmagában (szárazon) és vízzel hígítva is,változatos felületeken alkalmazhatóak. A kiszerelését tekintve Neocolor II, a gyerekek zsírkrétáira hasonlít, a Gelato a rúzsokra. A Neocolor II-t keményebb fából faragták, míg a Gelato állaga inkább krémes, hideg vajszerű. Az árukat leszámítva – a Neocolor II lényegesen olcsóbb – nagyon nehéz dönteni a kettő között. Én úgy tapasztaltam, hogy a Neocolor II vízzel hígítva, erősebb színeket produkál, és ha direkt a papírra kenjük, és úgy hígítjuk vízzel akkor is szebben oldódik mint vetélytársa. (Neocolor II, Gelato )

IMG_9125 A Gelato viszont nagy felületek festésénél kitűnő, szárazon, vagy a papíron vízzel hígítva, vagy szintén szárazon az ujjunkal eloszlatva domború felületek (pl. gyurmadíszek) színezéskor. A Gelatonál arra kell vigyázni, hogy a használat során, a műanyag peremen kis festék gumók/szemcsék ülnek ki, amit ha nem takarít le az ember lánya, ronda nyomot hagyhatnak a következő alkotáson.

Nektek melyik a kedvenc akvarell médiumotok? Van olyan akvarell amit próbáltatok használtok, és szívesen ajánljátok? Használtok akvarell ceruzát vagy H2O-t?

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!