Ha nyakig ér a Holiday – album tutorial

szerző: Tihany Tamara

Tavaly készítettem egy nagyon szuper kis nyaralós albumot, workshop is volt hozzá (ami alapján Hulman Edit ezt a csúúúcs szuper remekművet készítette, nézzétek!) Azt az albumot azóta is imádom lapozgatni! Nagyon tartalmasra sikerült, telis-tele fotóval, ezer emlékkel…Szóval egyszerűen tudtam, hogy az idei nyaralásból is KELL majd egy ilyen, vagy inkább hasonló, mivel  ugyanolyan megoldással kétszer nem szeretek dolgozni. Így aztán agyalni kezdtem, hogyan lehetne az idei ugyanolyan tartalmas (hiszen egy hét nyaralás alatt 3 gyerekkel rengeteg fotó készül), mutatós is, de ugyanakkor mégis más. Idén kicsit "junk journalos" verzióban gondolkodtam, olyan albumban, amibe belefűzök majd mindenféle ezt-azt, prospektusokat, állatkerti térképet, belépőket, fagyis pálcikákat, összegyűjtött kagylókat….így jött a karikás album elképzelés, egy kis csavarral, hogy ne legyen uncsi.

Innentől a sok duma helyett mutatom mi következett:

1. Az albumot idén is a csomagolásból, azaz a pizzás dobozból készítettem. Ehhez az albumot kiterítettem és kivágtam az album elő és hátlapját.

cof cof

Hogy ezek a lapok pontosan mekkorák legyenek, az nyilván teljesen opcionális. Én az album össze-visszaságának érdekében akartam az albumba az oldalak közé 1-2 tasakot, borítékot is fűzni, így egy majdnem a/5-ös méret albumot terveztem.

Egészen pontosan az én két borítóm mérete: 21*20 cm. (21 magas, 20 cm széles, de az egész album szélesebb lesz, mert rájön még a gerinc, hamarosan mutatom)

TIPP: A megfelelő elő és hátlap méretét a legnagyobb lefűzni tervezett dologhoz igazítsuk, illetve mivel én a hátlapba fűzöm a karikát a karika és a legnagyobb oldal szélessége adja a megfelelő szélességet. Mutatom ezt fotón:

A kifektetett dobozra tettem a karikát, mellé a legnagyobb tervezett albumlapot, és így jelöltem meg a széleséget. Ezután vonalzó segítségével megrajzoltam és ollóval kivágtam az album elő és hátlapot.

cof

Természetesen ezek készülhetnek előre méretre vágatott sörkartonokkal is, de én szeretek a "szeméttel" dolgozni.

2. Ezután kijelölöm a karikák helyét és kilyukasztom a hátlapot. A lyukak pontos helyét a karika méretéhez igazítom, most az 1 és negyed inches karikámhoz való méreteket írom itt le.

FONTOS! Ha nagyobb karikával dolgoznátok, akkor a két lyuk egymástól való távolságának nagyobbnak kell lennie majd, erre érdemes figyelni.

A hátlapra összesen 4 lyukat kell tenni, kettőt, kettőt egymás mellé.

A felső kettőt az albumbortó tetejétől 5 cm-re jelöltem ki, az alsó kettőt pedig az albumborító aljától 5 cm-re.

A gerinctől az első lyuk mindkét esetben kb 1 cm-re van, a két lyuk közt szintén 1 cm van kb.

cof cof

TIPP: A gerinchez közelebb eső lyukat úgy lyukasztottam, hogy kicsit nagyobb legyen, tehát kétszer lyukasztottam közvtlen egymás mellé, így nem kör alakú lesz a lyuk, hanem kicsit ovális. Ennek a karika befűzésénél van jelentősége.

cof

3. Most ragasszuk fel a gerincet. Kérlek ne tévesszen meg titeket, hogy a képemen már látszanak a befűzött karikák, a következő lépésben mutatom azt is, de most koncentráljunk a gerincre! 🙂

A gerincet hullámkartonból készítettem, mert az szépen, ívesen hajlik, nagy teret enged majd az albumlapoknak.

Levágtam egy 10*21 cm-es darabot, majd az album hátlapján közvetlenül a lyukak mellé ragasztottam az egyik felét, kétoldalas ragasztóval:

cof cof cof

3. Most érdemes befűzni a karikákat, mutatom lépésről-lépésre:

cof cof cof cof cof

5. Most a gerincet ragasszuk hozzá az album előlaphoz is. Én úgy vágtam le a gerincet, hogy elől több lógjon a borítóra, mint hátul. Pusztán dekorációs célzattal csináltam így, lehet kisebbre is vágni.

Ezért az előlapra sok ragasztó kell:

cof cof

Most így néz ki az egész:

cof

cof

6. Jöhet a borító megdíszítése. Én a hátlapot egyelőre érintetlenül hagytam, majd meglátom a végén mennyi papírom marad, akkor eldöntöm, hogy papírral borítom-e vagy pl lefestem az egészet fehérre, vagy natúran hagyom.

Az előlappal pedig ez történt:

Kiválasztottam egy papírt, ami méretéből adódóan kisebb volt, mint a borítóm, ezért vonalzó mentén letéptem egy darabot belőle, és kiegészítettem egy darabka szöveges pausszal. A pauszt Tesa Stift ragasztóval ragasztottam, ami szuper megoldás volt, mert nem áztatta el a pauszt (nem hullámosodott fel) és nem is látszik át!

cof cof cof cof

7. Jöhetett a borító díszítése. Az alkotócsomagból a legnagyobb & jelet használtam, kékre tintáztam, majd halakat kötöttem rá cérnával.

cof

8. Aztán már olyan gyorsan történtek a dolgok, hogy fotózni se volt időm. 😀

26 27 TIPP: a szöveges matricát fehér kartonra ragasztottam, és körbevágtam, így tartása is lett, és kicsit ki is emelkedik a színes papírrengetegből.

TIPP2: mivel kicsit színesnek éreztem az albumot, a borítón a háromszöges papíron a mintát azzal próbáltam picit tomptani, hogy némelyik sötétkék háromszöget kirajzoltam fehér zselés tollal. Az eredmény nekem nagyon tetszik, remélem Nektek is!

28

A jövő héten azt is megmutatom mivel és hogyan töltöttem meg az albumomat, és hogyan használtam fel azt a rengeteg kincset, amik az alkotócsomban lapulnak.

Felhasznált termékek:

Nyakig ér a Holiday alkotócsomag

0 hozzászólás

  1. […] Ezért aztán jó vaskosra is sikerült, sajnos nem lett neki elég az előre elkészített karikás albumalap. Egyébként az alap elképzeléssel semmi baj nem volt, […]

Hozzászólás most!