Kishercegnő album – így készült

Szerző: Czakó Radványi Piroska

Borító: Söralátét kartonból kivágtam 2 db 11×16 cm-es és 1 db 3×16 cm-es darabot. Kis távolságot hagyva közöttük maszkolószalaggal rögzítettem őket egymáshoz. Ezután sűrűn bevontam kívülről kétoldalas ragasztószalaggal és rásimítottam a plüss anyagot. A belső borításhoz egy fehér alapkarton csíkot vágtam le: 15,1×25,2 cm, melyet a 4 ponton bígeltem: 10,6 cm – 11cm – 14 cm – 14,4 cm-nél, de csak a rózsás szalag rögzítése után ragasztottam be a belső borítót.

Belső album: A babaalbum alapjának méretét a 10×15 cm-es fényképek határozzák meg, és ezek takarják el a lapok rögzítő csíkjait. A lapok egymáshoz kapcsolását fülekkel oldottam meg: 2,5×10 cm-es csíkot vágtam, felénél bígeltem az első 2 oldalnál, 3,75x10cm-es csíkot vágtam oda, ahol kellett a mélység is, ennek a közepén bígeltem egy, vagy ha kellett, két rovátkányi szélességet.

A mintás papírokból 9db 10X15 cm-es darabra van szükségünk, 2 db 7,5×10 cm-re, valamint a chipboard kártyák rögzítésénél ennél is keskenyebb darabokra (itt a papír szélességét az határozza meg, hogy mennyire akarjuk, hogy belógjon a chipboard kártya).

Az első egység (balra nyílik): Pauszból levágtam egy 10×10 cm-es darabot, melyet 7,5 cm-nél bígeltem, hogy rögzíteni tudjam. Sizzixszel kivágtam a csillagot, mintás papírból és fehér alapkartonból szintén vágtam 1-1 csillagot a díszítéshez.

Fehér alapkartonból is vágtam egy 10×10 cm-es darabot, melyet 7,5 cm-nél bígeltem, hogy rögzíteni tudjam, illetve domborítottam. A fonákjára kerül majd a 7,5×10 cm-es fénykép.

A mintás kartonból vágtam egy keskenyebb csíkot: 3,5×10 cm-est, és ehhez egy rögzítő csíkot vágtam: 2,5×10 cm-es csík felénél bígelve – ezzel rögzítem majd a másik laphoz. Media glue-val ragasztottam rá a chipboard kártyát.

Ezt a 3 lapot a rögzítőcsíkjuknál fogva ráragasztottam az első 10×15 cm-es mintás papír hátuljára. Ezután egy 3,75x10cm-es rögzítőcsíkot felénél 1 rovátkányit bígeltem (tehát 2 hajtásvonal van, hogy felvegye a mélységet). A csík egyik oldalát ugyanitt rögzítetjük, a másik oldalát majd a 3. oldalhoz fogjuk rögzíteni.

Nem kell megijedni, ezeket a rögzítési csíkokat el fogják takarni a nagy fotók.

A második egység (jobbra nyílik): Gyakorlatilag megegyezik az elsővel, csak jobbra nyílik, illetve a chipboard kártyánál szélesebb a mintás papír.

A harmadik egység (balra nyílik): ismét egy 10×15-ös mintás karton az alap, de a 7,5×10-ös egység jobb oldalon helyezkedik el. A pauszból megint vágtam egy 10×10 cm-es darabot, melyet 7,5 cm-nél bígeltem (balra fog nyílni), és kivágtam egy szívet belőle. A mintás kartonból vágtam egy 7,5×10 cm-es darabot, ehhez rögzítettem a bal oldalon a pauszt. Jobb oldalon egy kis 2,5×10 cm-es csíkkal (felénél bígeltem) fogjuk majd rögzíteni a 10×15-ös mintás kartonhoz. A mintás karton hátoldalán egy 7,5×10 cm-es fotó takarja majd a rögzítést.

De előbb elkészítünk még egy 7,5×10-es oldalt: mindkét oldalán mintás papírral, közepén a kivágott mintát pausszal borítottam, és ezt is kis 2,5×10 cm-es csíkkal (felénél bígeltem) rögzítjük majd a 10×15-ös mintás kartonhoz úgy, hogy jobbra nyíljanak.

Amikor mindkét kis oldalt rögzítettük a 10×15 cm-es mintás karton jobb oldalán, balra fogjuk lapozni az oldalt. De előtte összeragasztjuk a 3. egységet az 1. egységgel (a fent leírt kis füllel) a bal oldalon. Vágunk még egy 3,75x10cm-es csíkot, amit a közepén bígeltem két rovátkányi szélességben. Ezzel fogjuk majd az 5. egységhez rögzíteni a bal oldalon. A 3. egység hátoldalán egy nagy fotó fogja eltakarni a rögzítéseket.

A negyedik egység: A második egység füléhez ragasztjuk a következő 10×15 cm-es mintás karton darabot (a negyedik egységet). Ez megint jobbra fog lapozódni: egy sima füllel (2,5×10 cm-es csík felénél bígelve) a bal oldalon rögzítünk hozzá egy 10×15 cm-es, mindkét oldalán mintás papíros, pausz ablakkal rendelkező oldalt, mely szintén jobbra fog nyílni.

Mielőtt felragasztjuk a rögzítéseket eltakaró 10×15-ös fényképet, ne felejtsük el a bal oldalon a következő fület felragasztani (3,75x10cm-es csík, közepén két rovátkányi szélességben bígelve), ezzel kapcsolódik majd a 6. egység.

Az ötödik egység (balra nyílik): Hasonlóképpen készül, mint az első egység, csak nincs pauszos rész. Ne felejtsük el a nagy fénykép felragasztása előtt rögzíteni a 3. egység csíkjához, illetve hozzákapcsolni az utolsó oldalhoz (lásd később).

A hatodik egység (jobbra nyílik): Ugyanaz, mint az előző, csak jobbra nyílik majd. Ne felejtsük el a nagy fénykép felragasztása előtt rögzíteni a 4. egység csíkjához, illetve hozzákapcsolni az utolsó oldalhoz (lásd később).

Az utolsó oldal (az album alapja): 21×10 cm-es csík, melyet bígeltem: 3,7 – 4 – 19 – 19,3 cm-nél. Az így adódó 10×15 cm-es részre ragasztottam egy 10×15 cm-es mintás papírt és rá a szöveges pauszt. A kétoldalon lévő fülekkel rögzítem bal oldalon az 5. egységet, jobb oldalon a 6. egységet.

Így már minden oldal kapcsolódik egymáshoz, és kialakult az album játékossága. Viszont mivel így nagyon szétnyílik az album (és a borítóra nem raktunk szalagos záródást), belül kellett egy rögzítési mód, hogy ne essen szét az album. Ehhez vágtam egy 7,5x 25,5 cm hosszú csíkot fehér alapkartonból. Bígeltem 5 – 7,5 – 17,5 – 20 cm-nél, ez lesz a „szalag” az album körül. Az utolsó oldal alján középen sok kétoldalassal rögzítettem, és ezután ragasztottam be az egészet az elkészített borítóba.

Remélem, hogy érthető volt a leírás, és sokan elkészítitek. Van vele munka, gondolkozni kell közben, hogy mi hogyan kapcsolódik majd, de nagyon mutatós a végeredmény. Jó alkotást, ha bármi nem érthető, kérdezzetek bátran a Scraproom-ban!

Egy videót is készítettem az albumról:

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!