Őszre szabva – album TUTORIAL

szerző: Eke-Ranga Sophie

Az folyamat – a látszat ellenére – nem bonyolult, az album pedig rengeteg képet elnyel!

HOZZÁVALÓK:

Őszre szabva – alkotócsomag

VAGY

NCsD őszi papírkészlet + chipboard + matrica
(vagy 5 db A5-ös méretű scrapbook papír + díszítőelemek)
Rajzos falevelek
– 35 cm hosszú barna kalapgumi
– 3-4 db A4-es 180 g körüli fehér karton
– 1 hímzőcérna
– nagy, kb. 3 cm átmérőjű gomb
– 21*11,5 cm-es, 0,3 mm vastag átlátszó fólia
– 25*25 cm mosható kraft karton (október 3-tól 4 színben kapható a webshopban)

 

ESZKÖZÖK:

– vágóalátét, művészkés, vonalzó, vagy vágógép
– bígelő tábla
– kétoldalú ragasztó
– folyékony ragasztó
– 8-10 db csipesz (ha van, akkor szabászcsipesz, de a sima ruhaszárító, vagy bármilyen kisebb méretű is megfelel)

– crop-a-dile (a kisebb lyukasztó részt használjuk)

Elkészítés:

A album mérete 21*12*2,5 cm (Az összes méretet centiben adtam meg!) A borítójáról annyit érdemes tudni, hogy mosható, varrható festhető, de akár domborítható kraft kartonból készül. A leírásban a varrott verziót mutatom be, de a folyamatokat követve ragasztással is elkészíthető. Ehhez érdemes folyékony ragasztót, a száradásig pedig csipeszt használni. Ha nem használjuk a mosható kraftot, akkor csak szimplán, ”bélelés” nélkül is elkészíthetjük.

  1. Kivágjuk és a „szabásminta” szerint bígeljük az alkatrészeket. A kraft karton két sarkát levágjuk (ügyeljetek rá, hogy NE a fólia felőli sarkot vágjátok le!)

1.

1.1

2. A kraft kartonon a jelölt részen két kis lyukat készítünk a guminak, majd a gumit átfűzzük a lyukon (megkötni egyelőre nem szükséges, elég lesz a végén).

2.

3. A kraft karton közepén egy kis darab kétoldalú ragasztóval rögzítsük a belső kartont (Semmiképp ne ragasszuk telibe, mert a két anyag nem tud együtt mozogni, ezért később meggyűrődik a belső karton)

3.

4. A kraft és a belső karton közé a megjelölt oldalon rögzítsük a fóliát, majd a színén (külső oldal) levarrjuk hosszában ( Tipp: a fólia könnyen elmozdul, ezért a két karton között dekortapasszal, vagy a külső felén csipesszel rögzítsük. Kétoldalút ne használjuk a varrás alatti részekre, mert ragacsos lesz a tű és elszakítja a cérnát)

4

5. A kraft karton széleit körbe behajtjuk, lecsipeszeljük, majd a színén ezt is körbe varrjuk mindhárom oldalon.

5

6. A gerinc darabjait a hátoldaluknál fogva összeragasztjuk, majd a közepén széthajtjuk.

6

7. A gerincet a fólia felőli 2,5 centis oldal közepére csipeszeljük, és cikkcakk öltéssel hozzávarrjuk a borítóhoz. A másik két sávot is levarrjuk a jelzés szerint.

7.1

7.2

7.3

8. A gumit méretre kötjük a borító külső oldalán a lyukaknál. A díszítőelemeket, bolytot felragasztjuk, a gombot pedig úgy rögzítjük a borítóra, hogy a gumi csomóját eltakarja. A ragasztáshoz 3D ragasztókockát, plusz folyékony ragasztót javaslok.

8.

9. Belül az oldalakat a gerinc fülecskéihez ragasztjuk, egymásak háttal. Ezen túl az oldalak elrendezése egyéni.

9.

9.1

TIPPEK A BELSŐ OLDALAKHOZ:

A belső oldalak mérete 21*11,5 cm, de akár ki- és felhajtható oldalakat is beragaszthatunk (Az A5-ös őszi készlet papírjainak hosszanti oldala 21 cm 😉 ) .

Kihajtható oldal 1. : Ha az A4-es kartonból gazdálkodunk, vághatunk 1 db 21*11,5 centis darabot, a maradékot pedig bígelhetjük 11,5 centinél, így egy kihajtható részt is kapunk.

10.Kihajtható oldal1

Kihajtható oldal2. : Az A4-es kartont három részbe hajtjuk (11,5+0,4+11,5+0,4 +5,9 cm) Az 5,9 centis részhez egy 21*5,9 centis darabot varrunk három egyenlő méretű tagtartót kialakítva.

11.1.Kihajtható oldal2

11.kihajtható oldal2

Felhajtható oldal: Az A4-es kartonból egy 11,5*29,7 centis darabot vágunk, melyet a rövidebb oldallal párhuzamosan 21 centinél bígelünk.

12.felhajtható oldal

A megtöltéséhez tartalmas programokat, az elkészítéshez jó munkát kívánok: Sophie 😉

13.

14.

15.

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!