Bokeh háttér házilag

szerző: Posta Juli

Bokeh vagyis háttérelmosás. A kifejezést a japán „bo-ke” elmosódott, homályos szóból alkotta Mike Johnston a Photo Techniques szerkesztője. Gyakorlott fényképészek biztos ismerik a kifejezést, kevésbé gyakorlottak arra a jelenségre gondoljanak, amikor a karácsonyi fotókon a fenyőfa homályos, az égősor fénye pedig kis világító gömböket rajzol a képre.

1

Szükség lesz: fehér alapkartonra, színes fotókartonra, bélyegző tintára két színben (ha van, több árnyalatban), szivacsra, fehér tintára, kör mintás stencilre (lehetőleg nagy körök legyenek), ollóra, kétoldalas ragasztóra.

Az A4-es fotókartont félbe vágtam, úgy, hogy A5-ös méretet kapjak. Ezt középen biegeltem és félbe hajtottam. A fehér alapkartonból kivágtam egy téglalapot, kicsivel kisebbet, mint a képeslap fedőlapja, erre kerül a bokeh minta.

2

A gyerekek nemrég kaptak egy társasjátékot és a kiszúrható elemekből megmaradt karton ideálisnak tűnt stencilnek :-D. A fehér alapkartonra ráhelyeztem a stencilt és szivacs segítségével felhordtam egy réteget a legvilágosabb színű tintából. A szivacsot ne nyomkodjátok, inkább körkörös mozdulatokkal vigyétek fel a tintát, nem baj, ha nem lesz egyenletes, így még erősödik is a „fénygömb” hatás. Amikor kész voltam, arrébb csúsztattam a stencilt, és egy sötétebb tintával megismételtem a folyamatot. A legvilágosabb árnyalatú tintától haladjatok a legsötétebbig. Az én estemben felvittem a citromsárgát, majd mustársárgát, narancsot, végül a rózsaszínt. Két szín felvitele között mindig csúsztassátok arrébb a stencilt! Mikor minden színt felhasználtam, az előbb leírt módszerrel felvittem egy réteg fehér StazOnt, ennek azért kell egy kis száradási idő, és azt tapasztaltam, hogy a fehér réteget nem árt legalább kétszer – háromszor megismételni.

3

Készítettem egy kék változatot is :-D. Tudom, hogy nem tipikus képeslap szöveg, de nekem a „Téli mese” felirat illet hozzá leginkább, és ha már tél, szerettem volna behavazni egy kicsit. Először fehérre festettem a chipboardot, majd bekentem glaze-el (ez olyasmi anyag mint a glossy, csak kevésbé csillog) aztán megszórtam fehér csillámporral, és megvártam míg megszárad. A kis csillagokkal is ugyan így tettem. Kétoldalú ragasztóval a színes fotókartonra rögzítettem a bokeh mintás papírt. A díszeket hobbyragasztóval ragasztottam.

5

A másik képeslapnál natúran hagytam a keretet, amivel a lapot díszítettem. A feliratot a karácsonyi címkecsomagból vágtam ki (hamarosan megtaláljátok a webáruházban), és 3D kockákkal rögzítettem. A narancsos képeslap elkészítésekor az járt a fejemben, hogy ez akár születésnapi üdvözletnek is klassz lehet….aztán rájöttem, hogy a karácsonykor is születésnapot ünneplünk. Ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy persze most karácsonyra készülünk, és ez a minta főként ehhez az ünnephez kötődik, de olyan vidám színkombinációkat lehet kihozni, hogy szinte bármilyen célra illik. Ti milyen alkalomra használnátok?

4

6

Felhasznált termékek:

karácsonyi keretek hópelyhes, magyalos

élmény címek

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!