Fotószerkesztés egyszerűen

szerző: Belső Olga

Mai RHC-nk erősen „vissza az alapokhoz” témájú, ugyanis arról lesz szó, ami nélkül nincs scrapbook, az pedig a jó fotó. A jó fotóhoz pedig jó sok photoshop helyett PhotoScape kell. Na jó, elég egy kevés is, csak tudjuk, hogy melyik gombot kell megnyomni. Értelemszerűen ez a post nem a Photoshop artistáknak szól, sem a virtuóz digiseknek, hanem azoknak, akik már akkor is csak a fejüket vakarják, ha 9×13-asnál kisebb fotóra van szükségük az albumukba. Ez tehát itt a fotótuning és fotóvágás alapkurzus első része.

A Photoscape egy ingyen letölthető, magyar nyelvű, könnyen használható képszerkesztő program. Mi ezzel szeretünk dolgozni, mert Edit ezt tanította nekünk mert pillanatok alatt meg tudjuk vele kozmetikázni a fotónkat.

Akkor tehát lépésről lépésre.


1. Nappal fotózz, természetes fénynél! Nappal. Nem este. Ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni. Szóval nappal
2. Töltsd le a fotót a számítógépedre
3. Nyisd meg a PhotoScape-t, azon belül a szerkesztést. Ez az ikonkörben a legfelső, középen.

1

4. Ha sikerült belépni, a baloldalon megjelennek a mappák, amelyekből kikeresheted a fotódat. Ha egy mappára ráklikkelsz, alul megjelennek a benne lévő fotók miniatűrjei. Csak rá kell klikkelni a szükséges fotóra, és megjelenik nagyban, középen. Ezt fogjuk szerkeszteni.

2

5. Első lépés a kép szintbe hozása. Ha a vonalak, szélek nem vízszintesek vagy függőlegesek, akkor a "méretezés" fölött lévő nyilak közül a bal oldalit válaszd, ami körbenyilat ábrázol. 🙂
A csúszkával egyenesbe lehet hozni a képet. Ha sikerült, okézd le!

3

6. Második lépés a "kép vágása", a nyilacskára kattintva kiválasztjuk először az arányt. A 2:3-at javaslom, mert azt 10×15-ös fotóként klasszul elő lehet hívatni majd. Viszont ha szabvány scrapbook oldalt fotóztál, akkor válaszd az 1:1-es arányt!

4

7. A "méretezés" nyilacskájára kattintva a felugró ablakban kiválasztjuk a "hosszabb oldal legyen 1000 px"-et. (Ezzel lekicsinyíted a fotód méretét akkorára, hogy könnyedén és hamar fel tudjad tölteni bármelyik galériába vagy Facebook-ra, blogra. A scrap.hu galériájába pontosan passzol, mert nagyobb, mint 700×700 px, viszont kisebb lesz, mint 1 Mb). Ha telefonnal fotóztál, a kép eleve kisebb, de azért még mindig elég jó minőségű lesz (ha szerencséd van).

5

8. Ha a fotónak kékes, sárgás vagy zöldes árnyalata, van akkor a "Fényerő – Szín" nyilacskájára kattintva beállítjuk a fehéregyensúlyt.

6

9. "Fényerő-Szín" –re kattintva (nem a mellette lévő nyilacskára, hanem a feliratra) felnyíló ablakban lehet állítani a kontrasztot, és a fényerőt (ha kissé sötét lett a kép). Használhatod a mélyítést is!

7

10. Végül, ha egy kicsit élesíteni szeretnél a képen, azt is megteheted, kattints az Élesítés gombra, bár 2-es 3-asnál magasabb értéket nem javaslok!

8

+1: Ha úgy érzed, a szerkesztgetéstől csak egyre rosszabb lesz a fotód, akkor nyomjad bátran a „Vissza” gombot. Ha semmi sem segít, akkor egyszerűen nyomj rá az Automatikus képjavítás opcióra, az is csodát tud művelni. Ezen kívül még a Háttérfény opció is sokat tud javítani a helyzeten.

+2: A "szűrők" között a Film effekt"-eknél tudsz különböző, trendi színvilágot adni fotóidnak!

+3: Próbálkozz, nyomkodd bátran a gombokat, tapasztald ki a programot. Legfeljebb ha nem tetszik, amit látsz, nyomsz egy „Visszá”-t.

Mentéskor a program automatikusan létrehoz a mappádban egy "original" albumot, ahova lementi az eredeti fotódat, tehát nem kell "Másként ment"-ened!

Eddig a fotó minőségének a javításáról. A következő részben pedig a fotók méretezéséről lesz szó.

 

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!