Így készíts instaalbumot

szerző: Tihany Tamara

Nemrég a boltba felkerült egy utazós insta alkotócsomag, amiben mindent megtaláltok ahhoz, hogy egy saját készítésű binderes albumot csináljatok a tasakokhoz és kártyákhoz. Ígértük, hogy lesz a csomaghoz tutorial is, hát íme, itt is van!

Amire szükség lesz:

sörkarton, olló, erős kétoldalas ragasztó, binder, a csomagban található szegecsek, a könyvkötő bőr, kalapács és valami fém dolog, amivel a szegecset be tudod ütni majd (én egy nagy szöget haszáltam erre a célra).

cof

És akkor most a jöhet a hogyan rész:

1. Felragasztjuk a sörkartonokat a kiterített könyvkötő bőrre, a következő képpen:

(TIPP: Gerinchez akkora darab sörkartont vágjuk, ami kb fél centivel nagyobb, mint a binder átmérője. Ez bármilyen méretű binderes albumra igaz)

Esetemben a méretek:

2 db 16*14 cm a borítóknak és 4,5*14 cm a gericnek ( az én binderem 4 cm átmérőjű)

FONTOS! A sörkartonok irányára figyeljünk. Mivel az elülső és a hátsó borító egy olyan téglalap aminek a magassága és a szélessége között nagyon kicsi a különbség, könnyű elrontani, és fordítva feltenni! 🙂

cof cof cof cof

Fontos!:

  • A gerincre sűrűn tegyünk ragasztót!
  • A gerinc és az elő és hátlap között hagyjunk kb fél centi helyet!
  • A széleken az anyag, bármi is legyen az, papír, vagy textil, kb egy centivel legyen nagyobb, a bevonni kívánt sörkartonnál!

2. Vágjuk le a sarkokat ívesen! Aztán tegyünk ragasztót körbe a sörkartonra, majd hajtsuk rá a ragasztóra a széleken a könyvkötő bőrt!

cof cof cof cof cof cof

3. Jöhetnek a belső borítók. Először a gerincre ragasszunk vékonyabb, 100-120 gr körüli papírt (akár a nyomtatópapír is megfelel, vagy ha marad a könyvkötő bőrből annyi, lehet azt is használni). A papír méretét a gerincünkhöz igazítsuk, mind két oldalon 2-3 centit ráhagyva.

FONTOS! Először csak a gerincre rakjuk a kétoldalas ragasztót, jó sűrűn egymás mellé! A ragasztót jó alaposan simítsuk rá a sörkartonra, majd mikor a papírt felragasztottuk, azt is alaposan simítsuk le!

cof cof cof cof cof

Most jöhetnek a "túllógó" részek. Itt ragasszunk a borítón a papír alá kétoldalas ragasztót, és ezután simítsuk rá a papírt, jó alaposan. A kis mélyesdésbe, ami a gerinc és az album borítója között van, simogassuk bele alaposan a papírt.

cof cof cof cof cof

4. A négyes pont egy kis kitérő azoknak, akiknek van varrógépe. Nekem van, és úgy gondoltam, hogy megpróbálom vele kicsit profibbá, gyáriábbá tenni az albumom, ezért körvarrtam vele a borítóm.

cof

PÁR TIPP:

a.,a varrógép a nagy anyagvastagság és a ragasztó miatt nehezebben továbbítja az anyagot, ezért a kezemmel erősen rá kellett segítenem, azaz varrás közben erősen toltam az albumot. Ez azért fontos, hogy az öltések egyenletesek és szépek legyenek.

b., Minden papírvarrásnál úgy kell készülni, hogy csak a színe lesz szép, a viszája sajnos nem, ezért az albumot úgy kell a gép alá tenni, hogy a "bőrös fele" legyen felül, és a csupasz sörkarton alul. Mutatom fotón, hogy milyen csúny a viszája.

cof

c., FONTOS!! Éppen ez az oka annak, hogy a varrást most csináltam, és nem teljesen a legvégén! Mert így a belső borítókra "kamuvarrott" papírt tudok ragasztani, aminek szintén csak a felső oldala szép, a viszája nem. 🙂 Remélem érthetően fogalmaztam így!

cof

Akinek nincsen varrógépe, az ezt a részt értelemszerűen hagyja ki, és varrás nélkül csak vágja méretre a belső borítókra a papírt, és ragassza fel kétoldalas ragasztóval.

cof cof cof cof

5. Most pedig rögzítjük a bindert! Ehhez először is jelöljük ki a helyét. Ha a binder egyik oldala lekerekített,a másik egyenes (azaz D kapcsos), akkor érdemes a hátsó oldalra szerelni, úgy, hogy a kerek rész a gerinc felé essen.

Ha a binder kör alakú, akkor pedig lehet a gericre szerelni.

Az enyém D kapcsos, úgyhogy a hátsó borítóra szereltem. Először bemértem, hogy a gerinctől 1-2 mm-re legyen, azaz ha bezárom az albumot, ne ütközzön majd a gerincnek, de "beesni" se engedje azt.

(elnézést a homályos fotóért)

mde

Tollal bejelölöm a lyukaknál, majd lyukasztom.

cof

Most pedig helyezzük be a szegecseket, a következő képpen:

cof sdr

Tegyünk a szegecs alá valami puhát! Én összehajtogatott sörkartont tettem, de az öngyógyuló alátét is tökéletesen megteszi.

cof

Illesszük az éket, vagy valami kemény tárgyat (esetemben nagy, 100-as szöget) a lyukba, és kalapáccsal erős ütésekkel üssük össze a szegecs két felét, addig üssük, míg tényleg megtartja a bindert.

cof cof

Mivel nekem nem tetszett a gerincen a varrás, ragasztottam még rá egy csík papírt, hogy eltakarjam.

cof

Aztán pedig készre jelentettem és módfelett örültem. 😀 És hogy mivel töltöm majd meg? Na, az legyen egyenlőre titok, bár némi kis részlet azért már felsejlik ott az albumka mellett,allatt… 😉

cof cof

Remélem minden érthető volt, ha netán mégsem, tudjátok hol találtok! 😀

Felhasznált termékek:

sörkarton, binder és szegecs, könyvkötő bőr az insta utazós csomagból : http://www.noicsizma.hu/termek/mienk-a-nagyvilag-insta-csomag-1243

kétoldalas ragasztó: http://www.noicsizma.hu/termek/ketoldalas-ragasztoszalag-409

10*10-es gravírozott chipboard kártya, cuki papírok és egyéb cukiságok: HARAMOSAN a boltban! 🙂

 

0 hozzászólás

  1. […] örültem Tamcsi instaalbum tutorialjának, mert ez az első binderes albumom, köszi Tamcsi imádom! A könyvkötő bőr […]

Hozzászólás most!