Karácsonyi bábszínház

szerző: Belső Olga Noémi

Karácsonyi képeslapnak indult, aztán ez lett belőle, egy karácsonyi bábszínház. A helye is megvan már, alighanem a lányom tanító nénije kapja majd karácsonyra. Az ilyen saját készítésű ajándékok, azt gondolom, eléggé betalálnak a pedagógusoknál. Az én olvasatomban azt jelzik, hogy nem tíz perc szupermarketes lődörgéssel tudjuk le az ajándékát, hanem szeretnénk kicsit visszaadni abból a sok munkából, amit a gyerekünkért tesz egész évben. Na, azért nem kell megijedni, nem olyan sok munka ez.

Vegyünk egy A4-es méretű szép papírt, én gyöngyházfényűt használtam. Olyan minőséget válasszunk, ami felállítva elbírja a saját súlyát, plusz még némi chipboard-ét. De ha csak 12”-es scrapbook papír van otthon, akkor se szomorkodjunk, mert abból kettő ilyen is kijön.

Először megfestjük a chipboardokat. Én aranyszínű festékspray-t használtam az egyszerűség kedvéért. A lógókhoz a kisebb chipboardokból válasszunk, a háttér fenyő pedig a nagyobb méretű a csomagból. Keretből meg csak egy méret van. A fotón láthatóval ellentétben én végül mégsem a szarvast használtam, mert nem bizonyult jónak az egyensúlya, az agancs orra rántotta a cérnaszálra függesztett csipit. Helyette a masnis csomag játszott végül. A kicsi csipiknek mind a két oldalát le kell fújni, mert forogni fognak a cérnán.

DSCF3148

A szabásminta alapján kivágjuk a bábszínház alapját. A szaggatott vonalak a hajtást jelentik, a folytonosak pedig a vágást.

DSCF3078

 Ha jól dolgoztunk, így fog kinézni felállítva:

DSCF3082

Ez után az egyik oldalra, középre felfektetjük a keretet, a belső felén körberajzoljuk, majd kivágjuk művészkéssel vagy sniccerrel. 

DSCF3083

DSCF3084

Majd ráragasztjuk az aranyra fújt keretet

DSCF3152

Ez után megfordítjuk a papírt, és a hátlapra felragasztjuk a fenyőt

DSCF3153

Most bejelöljük a felső élen a lógók helyét

DSCF3155

…és a jelölésnél átfűzzük a cérnát. Próbálkoztam látványosabb megoldással is, de mivel a csipinek gyakorlatilag nincs súlya, bármilyen vastagabb szalag vagy madzag görbe maradt. A cérnának viszont még a csipi is nehezék.

DSCF3158

A kiálló cérnát leragasztjuk dekortapasszal, nehogy elmozduljon a végén.

DSCF3170

Majd felragasztjuk a cérnák végére a megfestett csipiket. A csengettyűket kötöztem. Ilyenkor még a cérna húzásával lehet állítani a függők magasságán, a végső helyzetbe szintén dekortapasszal rögzítsük a cérnát a képeslap felső élén.

Mivel a függők forogni fognak (ugye ezért festettük aranyra mind a két oldalukat), a felragasztott cérna látszani fog. Úgyhogy eltakarjuk aranyfüst fóliával. Azt egyébként a csipiken máshova lehet ragasztani, érdekesebbek lesznek tőle. 

DSCF3163

DSCF3164

Ha megvagyunk, már csak bele kell szúrni az egyik alsó sávon ejtett vágásba a másik alsó sávon, a szabásminta szerint kivágott nyelvet. Alulról fölfelé, úgy fog megállni. 

DSCF3177

A legvégén pedig átfűzünk egy szalagot a felső él alatt, úgy, hogy a fityegők a szalag elé essenek, és felül szép masnira kötjük. Kész is a karácsonyi bábszínház.

nka

DSCF3175

Felhasznált termékek:

Karácsonyi keretek

Klasszikus karácsony

 

 

 

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!