Tárgyfotózás I. / Fényképezőgép, objektív, beállítások

szerző: Válint Bea

Ha valakinek eltökélt szándéka, hogy olyan képeket készítsen kreatív tárgyairól, amelyek élethűen visszatükrözik a szép színeket, mintázatot, nem úszhatja meg egy tükörreflexes (DSLR) gép beszerzését. Okostelefonok ide vagy oda, soha nem lesz olyan a hatás, mint mikor tudsz játszani például a mélységélességgel…

A tárgyainkat nappali fénynél fényképezzük, árnyékban, Figyeljünk rá, hagy az árnyék teljesen kitakarja a tárgyat, és környezetét, ne vessen mintázatot (ezért nem jó például egy fa árnyéka).

Figyeljünk a környezetre. Az öngyógyuló vágóalátét nagyon hasznos az alkotás közben, de kiábrándító hatást kelt háttérként. Én mindig a világos hátteret részesítem előnyben, például egy fehér asztal, vagy valamilyen fehér falfelület a háttérben.

Objektívnek fix 50 –est ajánlanék, ami szép, éles képeket készít akár rosszabb megvilágításnál is.

A fényképezőgépünket állítsuk Manual üzemmódba. Arra figyeljünk, hogy 1/60 –as záridő alatt már nem lehet kézből éles képet készíteni, ilyenkor vagy használjunk állványt, vagy vegyük le a mélységélességet, akkor rövidebb záridővel is fényképezhetünk.

Ne feledkezzünk meg ellenőrizni a fehéregyensúly beállításunkat, mert nagyon el tudja vinni sárga, illetve kék irányba a képeket.

12”-es scrapbook oldal fotózásánál én a földre szoktam letenni az oldalt, mert így tudok függőlegesen felülről fényképezni, hogy nem legyen zavaró a kép rövidülése. Ha elkészítettem a total képet (amit késöbb valamilyen képszerkesztő programmal körbevágok pontosan), ezután szoktam a részleteket befotózni, ezt már asztalon. Szeretek játszani a fókusszal, úgy állítom be, hogy csak egy díszítés legyen éles, a környezete elmosódjon. Ezt a mélységélesség csökkentésével, és az expozíciós pont kézi beállításával lehet elérni.

Jó alkotást, és szép képeket kívánok mindenkinek!

_MG_6493 _MG_6508

1 hozzászólás

  1. Szia! Nem kritizálni szeretnélek, de az írásodból kitűnik  hogy nem igazán értesz a fotográfiához. Olyan kifejezéseket használsz, amelyek nem léteznek, vagy a létező kifejezéseket rosszul használod. Nincs ezzel semmi baj, de szakmai tudás nélkül nem a legjobb ötlet fotós ötleteket, tanácsaokat adni. 

Hozzászólás most!