Így nem fognak elszállni a fotóid: Google Photos alkalmazás

szerző: Belső Olga

Időről időre előjön a Facebook csoportokban, hogy hoppácska van, sőt egyenesen gyász: elszállt a winchester, és vele együtt évek fotói, amikről (az ember mindig bízik a jóban) nem készült biztonsági mentés.

Az a helyzet, hogy ennek nem kéne így lennie, és most nem jön dorgálás, amiért jó levéltáros módjára nem mentitek hetente DVD-re a fényképeiteket, hanem bemutatok egy tökegyszerű alkalmazást, ami magától menti őket. Tessék használni. Na jó, nem mondom meg, hogy mit csináljatok, csak jelzem: ajánlatos használni, és soha többé nem vesznek el a fotóitok.

Ez a csoda pedig a Google Photos alkalmazás.

Akinek van g-mailes e-mail címe, vagy blogspotos blogja, stb, stb, annak nyilván van már Google fiókja, ugorhat két bekezdést. Akinek meg még nincs, az csináljon! A böngészőbe beírod, hogy www.google.com, és akkor feladja ezt az ablakot. A pirossal bekarikázott Gmail-re rákattintasz, és a feljövő oldalon felajánlja, hogy Google fiók. Na, azt kell csinálni, logikusan végig vezet rajta, hogy hogyan.

google kezdőlap

Most pedig vedd elő a többi eszközödet is, okostelefont, tabletet, és lépj be a Google fiókodba ezeken is. Innentől kezdve az eszközeid látják egymást, kommunikálnak. Valamint használhatsz egy csomó jó alkalmazást is.

A következő oldal, amit meg kell látogatnod, az a www.photos.google.com. Az összes eszközödről, amin be vagy lépve a Google fiókodba, elkezdi szinkronizálni a fotókat. A képek mostantól egy messzi-messzi galaxisban lévő szerveren is tárolódnak (felhő), és nemcsak a gépeiden. Ez a dolog lényege. Nekem jelenleg így néz ki a nyitóoldal, a fotókat ma és tegnap készítettem a telefonommal, nem töltöttem, mentettem őket sehová, mégis látom őket a laptopomon.

photos

A fotók az alkalmazásban szerkeszthetők, menthetők, törölhetők, mappákba rendezhetők, megoszthatók különböző feltételekkel, érdemes bogarászni a lehetőségeket és használni. Ehhez rá kell kattintani egy fotóra, és a jobb felső sarokban lévő ikonoknál érdemes megnézegetni, hogy mi mit tud. Egyszerű, de nagyszerű.

Innentől kezdve a képeid nem fognak elszállni. Továbbra is csak te látod őket, illetve akikkel megosztod azokat (egyenként beállíthatod). És van még egy hatalmas előnye: egyben látod az összest, és nem kell mappákat nyitogatni, hogy összegyűjtsd a nagyi szokásos éves karácsonyi falinaptárjához a legszebb képeket. Vagy például ha valakinek át akarsz lőni képeket, már nem kell mailben csatolgatni, hanem egyszerűen készítesz belőlük egy mappát (két kattintás), és megosztod a címzettel a linket. A címzett csak a megosztott mappában lévő fotókat fogja látni, a többi képedet továbbra sem. Mi így nyomjuk Tamcsival a blogon az inspikhez felkerülő fotókat, menő.

Az alkalmazás biztonságos (na jó, Snowden óta tudjuk, hogy semmi sem az, de az diszfunkció). Véleményem szerint attól tartani, hogy más is, vagy a Google dolgozói láthatják a te privát fotóidat, kb. olyan, mintha azért nem chatelnél vagy e-maileznél, mert láthatják a Facebook vagy a mail szolgáltatód dolgozói.

Szólok még a korrektség kedvéért, hogy más ilyen alkalmazások is léteznek, pl. a Dropbox, ami a Yahoo-é (a Yahoo meg a Google-é 😀 ), de én azt nem használom. Az is szinkronizál.

Ja, és van még egy tök nagy előnye: Ha ellopják a telefonodat, és a hülyéje nem lép ki a google fiókodból, viszont csücsörítve szelfizget, te az otthoni gépeden látni fogod, hogy mit csinál, ki az, merre jár. Akkor is, ha nem osztja meg, mert a fotók szinkronizálódnak. Ezzel az infóval meg azért rögtön lehet mit kezdeni.

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!