Album, kétoldalas papírokból

szerző: Királyfalvi Bea

Most egy nagyon egyszerű albumkötési módszert mutatok be nektek. Én általában kis papírokkal dolgozom, van néhány 6×6 inches papírtömböm, aminek egy része kétoldalas papírokból áll. Gondolkoztam rajta, hogyan tudnék úgy albumot kötni belőlük, hogy mindkét oldaluk megmaradjon. Valószínűleg ezt az albumkötési módszert nem én találtam ki, mindenesetre csak hasonlóval találkoztam a neten.

Amire szükség van:

– pár darab 15×15 cm-es kétoldalas papír (persze ez lehet más méretű is)

– pár darab 3×15 cm-es egyoldalas papírcsík

– 2 db 15×15-ös söralátét karton (hobbi boltban kapható)

– folyékony ragasztó

– washi tape

01

Első lépésként megbígelem a 3x 15 cm-es csíkokat a felénél. Ezek fogják tartani az album lapokat egymáshoz. Utána pedig dekortapasszal a hátoldalát a hajlatnál leragasztom. Igazából, ha nem akarjátok nem kell, de én szeretem, ha az album gerince egységet mutat. Olyan washi tapet érdemes használni, ami nehezen fogy, már ott áll rég a szekrényben és sosem veszitek elő, mert ebben az esetben elég nagy mennyiséget le fogtok róla tekerni, szóval ne a kedvenceteket válasszátok erre a célra.

02

A választott dekortapasszal a söralátét karton széleit is lefedjük, nem kell pontosan, csak hogy ne látszódjon a fehér széle, vagy hogy nem szépen vágtuk le.

03

Következő lépésként elkészítem a borítót. A söralátét karton egyik oldalára ragasztom a címlapot másik oldalára pedig az első belső oldalt. A gerinc felőli részét a lapoknak betintáztam, hogy a fekete washi mellett ne üssön el a fehér él. Ugyan így elkészítem a hátlapot is.

04

Az oldalakat nagyon egyszerűen a kis csíkok segítségével illesszük egymáshoz a gerinc rész egy vonalban tartva. Én folyékony ragasztót használtam erre a célra, hogy utólag is tudjam picit illeszteni a széleket, de aki szeretne használhat kétoldali ragasztót is. Ezt a folyamatot addig ismételgetjük amíg el nem fogy az albumnak szánt lap, majd a végére ugyan ilyen módon hozzá ragasztjuk a hátlapot.

05

A belső oldalak a következő képpen fognak kinézni.

06

Az albumot el lehet készíteni akár 10×15-ös méretben is, akár szélesebb csíkokkal is. Ha mondjuk szélesebb csíkokat használunk, és nem középen bígeljük meg, akkor adhatunk egy játékot is az oldalaknak. Ha nincs otthon söralátét karton anélkül is megcsinálhatjátok, a címlapot és az első belső oldalt egymáshoz ragasszátok. Én csak azért szeretem, ha az album borítója keményebb, mert ettől könyv hatása van.

Az albumunk kész!

08 09 10

Hamarosan mutatom, milyen lett megtöltve képekkel. Annyit elárulok, hogy filmes helyszínek kapnak benne helyet…

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!