Hosszú, de hasznos mese a gyurmadíszekről :)

szerző: Tihany Tamara

Nem tudom Ti hogy vagytok a gyurmadíszekkel, de én imádom őket! Remekül illeszkedik az általam kedvelt shabby világba, de egy kis praktikával könnyedén alakíthatjuk az ízlésünk szerint, és használhatjuk bármilyen stílusban, bármilyen oldalon. Összegyűjtöttünk Nektek néhány ötletet, technikát, praktikát, amikkel könnyedén izgalmassá tehetitek a gyurmadíszeiteket Ti is!
 
 
Színezés

Kezdjük rögtön azzal, hogy mostmár több színben is kapható a webshopban, a gyönyörű pasztel színektől, az élénk pinken át egészen a feketéig 🙂 De ha netán nem szeretnénk egy formát minden színben megvásárolni, akkor se kell lemondanunk a változatosságról, ugyanis könnyedén változtathatunk a színén. Hogy hogyan?

Hát pl. akrilfestékkel. Ez a legegyszerűbb, és legolcsóbb megoldás azt hiszem. Nincs is rajta nagyon mit ragozni, fogjuk a festéket és higítás nélkül fessük le a díszünket a kívánt színnel, aztán nézegessük boldogan a végeredményt. Ennyi. 🙂 Én rózsaszín akrilfestéket használtam ennél az apró keretnél, ami eredetileg fehér volt.

 

 

 

 
kép1
 
A másik kézenfekvő megoldás a festésre, ami szintén minden háztartásban van otthon, a vízfesték. Használjátok a színeket bátran, akár keverhetitek is, vagy a víz hígításával játszva adhattok mélységet a gyurmátoknak. Mucsi Bea is éppen ezt csinálta, ennél a csodás virágnál.
 
kép2
 

Használhatunk rá tintapárnát, ha az éleket kenjük csak át hanyagul, nagyon klassz, érdekes hatást érhetünk el, mint Edit ennél a gyurmacsillagnál, vagy én a kis levélkéknél 🙂

kép3

 

 

 

 
kép3.

Domborporral is színezhetjük, nyomkodjuk bele a gyurmát jó alaposan a ragasztópárnába, szórjuk meg tetszőleges színű porral, és hőlégfúvó segítségével olvasszuk rá. Én javaslom, hogy fényesre száradó domborport használjunk, az ad igazán szép végeredményt, én pl. arany port használtam ezeknél a leveleknél.

kép4

 

 

 

Adhatunk a gyurmadíszünknek egy kis patinát vagy fémes hatást viaszpaszta felhasználásával, mint ahogy Garabics Niki tette vagány steam punk oldalán ezzel a méhecskével. 🙂

kép5

 

 

 

 

Vagy füstfóliázzátok! Lehet ezüst, vagy arany, de csodaszép márványosakat is lehet kapni! 🙂 A füstfóliázáshoz itt találtok hasznos tanácsokat Nagy Eszter tollából.
 

Rögzítés

 
Ha csodás színt kapott a gyurmadíszünk, nem árt felrögzítenünk valahogy az oldalunkra, albumunkba. De hogyan, mivel, mire kell figyelnünk?
 
Ragaszthatjuk glossyval, vagy más gyorsan száradó ragasztóval, amire viszont ügyelnünk kell, hogy még ezek használatával is nagyon lassan szárad, és valóban fixre csak hosszas száradás után számíthatunk, azaz ne induljunk útnak frissen felragasztott gyurmadísszel 😀 ,hanem szépen, türelmesen várjuk 1-2 órát, s addig ne mozgassuk.
 
Vagy, ha a türelem nem az erősségünk, és amúgy sem közvetlenül fotóra akarunk ragasztani, ja, és még az égési sérülésektől sem félünk, akkor használjunk ragasztópisztolyt, egy pötty is elég, és azonnal stabil is! 🙂
 
 
Optikai tuning
 
Feldobhatjátok a gyurmadíszeteket gyönggyel, vagy csillámporral, mint ahogy Nagy Eszter tette, ennél a virágkoszorúnál
 
kép6
 
…vagy akár ragaszthattok félgyöngyöt, strasszkövet a közepébe.
 
Ha bátrak vagytok (és jó sok szabadidőtök van 😀 ) akkor szalvétatechnikát is alkalmazhattok, egy szép régies írás, vagy virág minta remekül feldobja a kereteket, íme a példa, szintén Esztertől:
 
kép7
 
StazOn és egy aprómintás bélyegző segítségével nyomdázhattok is rájuk, nagyon különleges hatást lehet elérni így, amit most kénytelenek lesztek elhinni Nekem, vagy kipróbálni, ugyanis erről sajnos nincs képi bizonyítékom. 🙂
 
Így játssz a keretekkel
 
A keretekbe tehettek  fotókat, mint Betsy ennél a vidám, színes oldalnál…
 
kép8
vagy ragaszthattok a hátuljukra papírt, ahogy Juli is tette ennél a kis pasis albumnál.
 
kép9
A pici keretekbe csinálhattok kis kedves kompoziciókat...
 
kép10.
kép10
 …vagy ragaszthattok beléjük címkéket, akár teljes terjedelemben, vagy kilógatva belőlük.
 
kép11
 
Egy sima olló vagy művészkés segítségével el is vághatjuk, ha épp úgy jobban illeszkedik az elképzeléseinkhez, én pl. így jártam el ezzel a fehér kerettel a szülinapos oldalamnál.
 
kép12
 
De egy drót vagy csipi segítségével akár az oldalunk, vagy albumunk címének is klassz formát adhatnak a kis keretek.

kép13

kép14

A végére pedig íme egy bónusz ötlet, a gyurmadíszekből egy gémkapocs, egy pici filcdarab és ragasztópisztoly segítségével kis díszt készíthettek, amit aztán használhattok oldalaitokon  vagy akár könyvjelzőnek is. (Már ha nem vagytok még úgy belebolondulva a scrapbookba, hogy könyvet se vesztek a kezetekbe többé, mert minden szabadidőtökben az alkotásnak hódoltok inkább. Habár, akkor akár ajándéknak is klassz lehet 😉 )
 
Így készült:

kép15
 

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!