“Megjapánkötöm” album – Monával

szerző: Tóth Mona

Sziasztok, a táborban mutattam egy japán kötéssel készült minialbumot, én csak lusta albumnak hívom mert villámgyorsan elkészül 🙂 Ráadásul a kötésnek köszönhetően annyi lapot rakhatsz bele, amennyit csak szeretnél! 😉


A csomagban található sörkartonból vágj fel 2db 4"x6" méretű darabot és 2db 1"x6" méretű darabot, ez lesz majd az album váza.

1. lépés: Két oldalú ragasztószalaggal  felragasztottam az 1"x6" mégetű sörkartont a mind a két borítóra.

2. lépés: A 2db  6"x4" méretű sörkartonra ráragasztottam a vatelint, majd levágtam azt.

3. lépés: Bekentem mindkét sörkarton egyik felét papír ragasztóval majd rásimogattam a méretre vágott vatelint.

 

4. lépés: Bejelöltem ceruzával a műbőrt, hogy minden oldalán, hogy egyforma ráhajtást hagyjak az albumnak, kivéve azt a szélét, ahol a japán kötést készítjük. Ott annyi ráhajtást hagytam, ami teljesen elfedi az 1" széles csíkot.  A maradékokat pedig levágtam, amit később díszítésként felhasználhatok., vagy bele kerül a jó lesz még egyszer valamire nevű dobozba. 🙂

5. lépés: a műbőr széleire(belső fele) vastag kétoldalú ragasztót ragasztottam (ha nincs 1" széles kétoldalú ragasztód, akkor a vékonnyal 2 ragasztócsíkot ragassz!)

6. lépés: Levágtam az anyag sarkait, ügyelve arra, hogy rá tudjam hajtani  a széleit a sörkartonokra. Trükk, ha a sörkartonra átlósan ráteszed a vonalzódat úgy, hogy érintse az egymással szemben levő sörkarton sarkait,  így pontosan látni fogod hol kell majd picivel mélyebb bemetszést ejtened a műbőrön, viszont arra próbálj meg figyelni, hogy ne vágt be túlságosan, nemhogy nem takarja be a sarkakat a vatelin miatt.


7. lépés: Elsőként az album borító sarkait ragasztom le,és kis kapcsokkal nyomattam egymáshoz, vagy pedig erősen nyomogattam. Ha aggódsz hogy nem lesz tartós media ragasztót is cseppenthetsz és azzal nyomasd le.


8. lépés: Most már csak hajtsd be az egymással szemben levő oldalakom a borítót, érdemes csontkéssel vagy vonalzóval rásegíteni. (Pl. először a hossú oldalakat aztán a rövid oldalakat). Ha ezzel készen vagy, ragassz az album belső felére olyan méretű papírt, ami belül teljesen elfedi az albumodat! A GERINC RÉSZRE IS kerüljön, amit majd lyukasztani fogunk!  

9. lépés:  12,5x14cm-s centis lapokat biegelj meg  úgy, hogy passzoljon az albumod hajtásához.

10. lépés: Mivel én nagy fotós albumot készítettem minimális díszítessel ezért cca 12,5×14 centis fotókat nyomtattam bele, de az alkotócsomagban találsz méretre vágott papírt és vellumot is, így azokat is megscrappelheted tetszés szerint.

11. lépés: Ha elkészültél a belső lapokkal és a borítással is, japán kötéssel egybe varrjuk. Ehhez azomban először ki kell lyukasztanod a borítót és a lapokat.  mivel az album hossza 15 centi, ezért 3, 6, 9 és 12 centinél rajzolj pöttyöket ceruzával az egyik borító belső felére. Ha ezzel megvagy, lyukaszd ki és illeszd hozzá pontosan a másik hátlapot és a lyukakon keresztül rajzolj pöttyöket a másik borítóra majd azt is lyukaszd ki.

12. lépés: Az egyik borítóhoz erősítsd hozzá a belső lapokat irodai csipesszel, majd rajzold meg ott is a pöttyöket és lyukaszd ki.

13. Ez után már csak a kötésre van szükséged,  én egy klasszikus 1 vonalas 4 lyukú japán kötést választottam, de a Pinteresten rengeteg féle fajta mintát találsz, nagyon egyszerű és látványos lesz az albumod kötése.

14. Egy segéd képet is vadásztam a pinteresztről, itt tudod lépésről lépésre megvarrni:

(a kép forrása: http://thenewnew.blogspot.sk)

15. Ez után már csak díszítened kell kedvedre és készen is van a gyors de egyben mutatós album.

Köszönöm, hogy elkészítettétek az albumomat. Szeretném nektek megköszönni azt a rengeteg kommentet, kedves szót és támogatást, amit a Nőicsizma design alkotójaként kaptam tőletek, a csapattól most fájó szívvel elbúcsúzom, de ha kíváncsiak vagytok az alkotásaimra kövessetek bátran instagramon vagy facebookon.

Puszi, Mona

 

 

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!