ALAPOK – avagy mire is van szükségünk a PL-hez

szerző: Mayer Veronika (Roni)

A NőiCsizma Design facebookos PL csoportjában (amihez bátran csatlakozz ITT, szeretettel várunk! 🙂 ) a tegnapi nap folyamán mégiscsak kiderült, hogy vannak még megválaszolatlan kérdések bőven. Ezek a kérdések leginkább a kezdeti nehézségeket ölelik fel. Nem garantálom nektek, hogy mindent meg fogok (tudni) válaszolni, de azért összeszedek nektek egy-két dolgot, ami talán segít ezt a bizonytalanságot megszüntetni.

  1. Az első és legfontosabb dolog egy album. Ha PL-ezel akkor ez egy 30×30-as méretű, ha Snap albumban dolgozol, akkor ez kb 22×21 cm nagyságú. A B(ecky)H(iggins) albumokkal dolgoztam két évig, ezek papír alapúak, az év folyamán a gerincnél fent és lent megtörtek, a külső borítás megsérült, annak ellenére, hogy én ezekre az albumokra nagyon vigyázom. Ezért a következő években már a műbőr albumokat választottam. Nekem ezek beváltak. Soha semmi problémám nem volt velük. Érdemes átgondolni, és kicsivel többet invesztálni a vásárlásnál.
  2. A második legfontosabb dolog a tasakok. Ha kezdő vagy, akkor egy maximum két elosztással dolgoznék az elején. Gondold át, hogy milyen típusú fotókat készítesz gyakrabban, fekvő vagy álló. Ez alapján válaszd ki a neked megfelelő tasak típust. kep0      Én alapból az A tasakkal dolgozom, ezt variálom a D-vel, ritkán a B-vel, és a kedvenc tasakom az F. De bevallom ebből le szoktam vágni és akkor egy plusz tasakot kapok a héthez. Sok programos hétnél nagyon jól jön. kep1 kep2 kep3 kep4     A tasakokba tehető képek méretei abszolút szabvány méretek, a nagyok 10×15-ek, a kicsik 7,5×10 –ek. Ez nekünk azért jó, mert egy fekvő 10×15-re rá tudunk tenni két álló képet, és ezt csak félbe kell vágnunk, és máris van a két kis tasakba fényképünk. Vagy fordítva, az álló 10×15-re két fekvőt. A nem szabvány méretű fotókkal dolgozó tasakokat egyáltalán nem javasolnám, mert sok szerkesztést igényel.
  3. Kezdőként nagyon fontosnak tartottam a kártya kit-ek megvásárlását. Akkor még csak pár létezett, az első albumomban a clementine készlettet használtam. Azóta azonban a piacot elárasztották a szebbnél szebb kártya készletekkel. Én mégsem ruházok be egy teljes évet felölelő kitre. Vonzóak a nagy számok, hogy mennyi mindent tartalmaz, de el sem tudom nektek mondani mennyire unalmasak év végére. (De ez természetesen megint csak egy vélemény.) Ha szeretnétek mégis kártyákat, most már van lehetőség arra, hogy olyan csomagot vegyetek, ami a készlet minden kártyájából egyet tartalmaz. És akkor most joggal kérdezhetitek, hogy én mit csinálok! Imádom a 6×6-os készleteket. Én ezekkel dolgozom, év közben veszek egyet-egyet, és ezekkel dolgozom. Egyik előnye ennek pl. az, hogy így általában évszaknak megfelelő készletet tartom a kezemben, másik, hogy mindig van egy kis izgalom évközben, amikor az új szerzeményekre várok. Nem utolsó sorban kímélem a pénztárcám is.
  4. A további szépségek abszolút szabadon választhatók. Ezeket megtaláljátok BH hivatalos oldalán.

0 hozzászólás

  1. […] Veronika posztja a kezdetekről […]

Hozzászólás most!