Amire érdemes figyelni

szerző: Mayer Veronika (Roni)

Összeszedek nektek pár dolgot, amire szerintem érdemes figyelni az album készítése során.

Ezek megint nem kőbe vésett dolgok, inkább csak az évek mondatják velem.

 1. Érdemes az album elkezdésekor gondolatban megtervezni, hogy mennyit fogunk dokumentálni: egy hét két oldal, egy hét egy oldal. Ez talán csak azért érdemes, mert ha variálod a lehetőségeket, sokat kell sakkoznod, hogy jól kijöjjön.

  kep1

 2. Érdemes a hetet jelölő kártyát hangsúlyossá tenni. Én csináltam már úgy is, hogy igen és úgy is, hogy nem kapott ez a kártya külön tasakot, de az albumot visszanézve nagyon rossz, hogy keresnem kell, hol is járok az évben. Még szerencsésebb, esetleg, bár én csak ritkán csinálom, képeket is dátummal is ellátni. Feliratozva, dátumbélyegzővel, kézzel ráírva, matricával kirakva … engedjetek teret a fantáziátoknak.

  kep2

 3. Érdemes a fotók sarkait nem lekerekíteni. Ezt csak azért mondom, mert év végére nagyon fogjátok utálni. Nagyon szépen mutat ugyan, de nem biztos, hogy megéri a fáradságot.
 4. Érdemes egyfajta fóliával végig vinni az évet, ez kevesebb gondolkodást igényel és nem kell sakkozni, hogy a következő hét hogyan is legyen fotózva. (Hátránya nagyon hozzá lehet szokni a fólia elosztásához.)

  kep4

 5. Érdemes egy kisebb fotóstúdiót (nem drogériákra gondolok) keresni, a képek előhívatásához, mert a vegyszerrel előhívatott képek minősége sokkal jobb, időtállóbb.
 6. Érdemes az oldalakat nem túldíszíteni, mert az egyszerűség kifizetődőbb (időben). A kevesebb néha több! A hangsúly a fotón és a kommenteken van.

  kep6

 7. Érdemes olyan kellékeket használni, amik laposak. Azt nem mondom, hogy egyszer-egyszer ne használjatok gombokat, dekorgombokat, de túl sok használata, annyira megvastagítja az albumot, hogy nem fogjátok tudni összecsukni.

  kep7

 8. Érdemes 30×30-as oldalakat is készíteni és azt a megfelelő héthez lefűzni, nem pedig külön tárolni.

  kep8

 9. Érdemes nem kártyák sokaságát most az év elején megvenni, hanem évközben egy-egy készletre beruházni. Higgyétek el, ha lankad a kedvetek, az új szerzemények visszahozzák a PL iránti rajongást. Illetve, ha kezdő vagy, úgyis év közben fogod érezni, hogy mi a számodra megfelelő megoldás, nyomtatni, megvásárolni, magad készíteni.
 10. Érdemes, ha egy dupla oldal ölel fel egy hetet, rögtön két albumra beruházni, mert én már többször megjártam, hogy egyet vettem, de azóta sem kapok még egy olyan színű albumot. (Engem bosszant!)
 11. Érdemes a dupla oldalon a színek harmóniájára figyelni.
 12. Érdemes egy-egy elemet ismételni. Összhangot teremt.

  kep12

A legfontosabb azonban, és erre tényleg érdemes odafigyelni: Ha valakinek odaadod az albumot nézegetésre, te vedd le a polcról, te tedd le az asztalra, egy egyenes felületre és ott lapozgassák. Mert év végére annyira tele van, emlékkel, munkával (nem utolsó sorban „pénzzel”), ráfordított idővel, hogy azt neked visszaadni senki nem tudja, ha az albumot tönkre teszi!!!!

0 hozzászólás

 1. […] Még egy poszt a kezdetekhez […]

Hozzászólás most!