Fájdalom, gyász, megemlékezés …

szerző: Mayer Veronika

Van-e helye ennek egy PL albumban? Én úgy gondolom, hogy az életünk része a távozás, az elválás is, ezért valamilyen formában természetes, hogy szerepel benne.

Mi – én és a férjem is – abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy ismertük a nagyszüleinket, együtt nőttünk fel velük. Zéti még szerencsésebbnek érezheti majd magát, mert ő a 8 dédszülőből hetet ismert. Az utóbbi két év nem volt könnyű, az én nagyszüleim közül gyors egymásutánban elment három, a férjemnél pedig egy. Lotti már csak hármat ismerhet.

Azt azért el kell még mondanom, hogy a temetésen kicsit megbotránkozva nézték a kamerám. Nem értették, hogy hogyan vagyok képes fényképezni. Édesapám apukája temetésén meg is tiltotta, hogy elővegyem. Azt hiszem nehezen fogom neki „megbocsájtani”, hogy az elfogadás, a búcsúzás ezen formáját megakadályozta nekem, de természetesen tiszteletben tartottam a kérését.

A mi evangélikus vallásunkban aztán egy év múlva újra megemlékezünk az istentiszteleten a hiányzó családtagunkról, majd a temetőben imádkozunk és énekelünk. Ezek a megemlékezések is helyet kapnak/tak az albumban.

Nem tudom, hogy segít-e a scrapbooking a veszteség feldolgozásában, de azt tudom milyen nehéz ezeket az oldalakat összeállítani és milyen nehéz az albumok lapozása közben ezeket az oldalakat újra és újra könnyel telt szemekkel végignézni.

1 2 3 4 5

Ilyen élmények feldolgozása viszont mindig arra emlékeztet, hogy milyen nagyon jó dolog ez a „fényképes napló”, hisz mennyi emléket őriz meg nekünk. A halálon túl is életben, emlékezetben tart és nem engedi a szép dolgokat felejteni. Egy szelencébe zárt élő múlt.

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!