Gimp, avagy keretek készítése

szerző: Mayer Veronika és Zsámboki Judit

Igyekszünk a fotószerkesztés témájában a lehetőségek legnagyobb skáláját megmutatni nektek. Mit mivel és hogyan tudtok gyorsan és egyszerűen megcsinálni. A következő cikk egy nagyon kedves barátnőmtől, Zsámboki Judittól (ezer köszönet neked a munkáért) származik, hogy feliratokat és kereteket magatok is tudjatok készíteni.

"Nagyon szeretem Veronikának azon fotóit, amik feliratosak. Először elrettentem, mert azt hittem csak photoshoppal lehet ezeket szerkeszteni. Ekkor ismertem meg a Gimpet, ami egy ingyenes szerkesztő program. Bemutatom milyen egyszerű a használata.

1.lépés

Megnyitjuk a Gimp programot.

gimp1

2.lépés

Fotó behívása a munkalapra. Fájl – Megnyitás (itt behívjuk a fotót a gépről, azt amire a szöveget/keretet szeretnénk rárakni.

gimp2

3.lépés

A kép a munkafelületre került.

gimp3

4.lépés

Fájl- Megnyitás rétegekként (nagyon fontos, hogy ne a sima megnyitást válasszuk!!!!) kiválasztjuk a keretet/fotót, amit szeretnénk a fotóra rátenni. Ennek .png kell lennie! Tudjátok, mint a fotóknál a .jpg. Ez is egy kiterjesztés.

gimp4

5.lépés

Megfelelő méret beállítása. Keretnél: a fotón jól látszik, hogy a mérete ennek a keretnek még nem megfelelő. Bal oldalon az eszköztárból kiválasztjuk: átméretezési eszközt (b.fotón látszik az ikonja) A képkeret teljes felülete berácsozódik. A jobb alsó sarkánál fogva kezdjük el húzni lefelé, és állítsuk a megfelelő méretre,a megfelelő helyre ahová szeretnénk. Szövegnél a menet ugyan ez. Mozgatáshoz be kell nyomni az eszköztár áthelyezési eszköz gombját (b.nevű fotó) Nyomjuk meg a szöveget bal egérgombbal, és húzzuk a megfelelő helyre, ahová szeretnénk.

gimp5

6.lépés

Jöhet a kép mentése. Ha úgy gondoljuk, hogy ezzel a képpel még szeretnénk dolgozni, akkor Fájl – mentés másként. Ha már nem akarunk vele dolgozni, csak a képre van szükségünk, akkor Fájl – Export As (vigyázzunk, ha az Exportálás ebbe…. választjuk, akkor az eredeti fotónkat felülírjuk!!!!), adjunk egy nevet, mentsük el!

gimp6

gimp6

Ugye nincs is semmi ördöngösség benne? Kísérletezésre fel!"

1 hozzászólás

  1. Tök jó kis leírás lett! Annyit tennék hozzá, hogy a keretet nemcsak rétegként lehet megnyitni, hanem egyszerűen be lehet húzni a munkaképernyőbe és eleve külön réteg lesz belőle. Így szerintem egyszerűbb 😉

Hozzászólás most!