Minden kezdet…KÖNNYŰ!

szerző: Mayer Veronika (Roni)

Már megérkezett az albumotok? Startra készek vagytok, de nem tudjátok hogyan is kezdjetek neki? Fényképek is készülnek, jegyzeteltek is szorgalmasan, hogy megmaradjanak az emlékek, gyerekszáj mondatok, gondolatok?

Akkor ideje hogy összeírjak nektek néhány ötletet, tippet, nálam bevált trükköt, ami segíti, hogy még december 31-én is együtt legyünk majd! 🙂 Mindenki másképp csinálja, ezek a gondolatok csak ébresztő jellegűek, hogy ti is ki tudjátok alakítani a saját rendszeretek. (A régi motorosok elmesélhetnék kommentben, hogy ők hogyan csinálják.)

Már említettem, hogy nálunk a PL album központi helyet foglal el, mindig szem előtt van, sokszor nyitva. Ennek majd meglátjátok a jelentőségét. Az első, és legfontosabb tényező az idő, amiből mindenkinek kevés van. Ha dokumentálni akarsz, akkor mégis kell időt találnod, hogy fényképeket szerkessz és albumot rendezz. Én vasárnap este a fürdetés után kivonom magam a család életéből, átnézem a készült fotókat és válogatok, szerkesztek. Ilyenkor a férjem felügyeli a gyerekeket. Érdemes átbeszélni a heteteket a családfővel, és egy estét kiválasztani, amikor te is el tudsz vonulni. Nálam ez azért a vasárnap, mert akkor még frissen él bennem a hét minden történése, mozzanata. Ezen a ponton azonban érdemes nagyon fegyelmezettnek és következetesnek lenni, lehet nehéz az elején, de utána a hét részévé válik, adja magát, hogy leülj és a PL-lel foglalkozz.

TÁROLÁS

A számítógépemen van egy 2015-ös mappa, ebben van a 12 hónapnak egy-egy mappája, és én ezekbe hetekre bontva készítek még mappákat, amibe a fényképeket másolom.

fotorendezes fotorendezes2

VÁLOGATÁS

Vegyük alapul, hogy fegyelmezettek vagyunk és csak egy hetet kell feldolgoznunk. Én ebben az esetben a hét kiválogatott fotóit egy Nyomtatásra nevű mappába teszem. Utána már csak ezekkel a képekkel foglalkozom, ezeket szerkesztem, feliratozom. Lehet, hogy valaki felesleges lépésnek tartja ezt, de én azért szeretem, mert ilyenkor már csak nagyon kevés képpel kell dolgoznom. Általában azokat a képeket választom ki, amelyekhez történet vagy gondolat akad. Ha egy sorozatot lőttem egy eseményhez, akkor többet is áthúzok ebbe a mappába, hogy montázst készítsek. (Ha nehezen válogatsz ez például jó módja annak, hogy sokáig elidőzz a válogatásnál!)

TERVEZÉS

Ez szorosan összefügg nálam a szerkesztéssel, kéz a kézben járnak. A tervezést én papíron készítem el. Felrajzolom a két tasakom (ránézésre, hogy mennyi álló és fekvő képem van, kiválasztom a használni kívántat), és ráírom a „zsebekre” a fotó témáját. Lehetne írni a jpg nevét vagy számát is, nekem az macerásabb. (Majd ugyanerre a papírra, a terv alá kerülnek a hét fontos gondolatai, hogy megmaradjanak, mert ha mégsem jutok a végkifejlethez, akkor két hét múlva is meg tudom írni a kártyákat)

tervezes1 tervezes2

SZERKESZTÉS

Nem gondolok én nagy szerkesztésre, nem photoshoppolom a fényképeket, mert szerintem nem ez az album célja, hisz jelenkori valós önmagunk szeretnénk majd látni 10 év múlva. A PhotoScape (ingyenesen letölthető) nevű fényképszerkesztőt használom, de van még számos másik is (a Picasa nekem nem jött be), itt készítem el a montázsaim. A program megad lehetőségeket, én ezeket használom, így a montázsaim is igen gyorsan elkészülnek. (Ha segítségre van szükségetek, szóljatok bátran, a facebookos csoportunkban szívesen látunk benneteket! Csatlakozni ITT tudtok! 🙂  ) Photoshopban én csak a feliratokat teszem a fényképekre, de ez majd egy másik cikk témája lesz! 🙂

ELŐHÍVATÁS

Én igyekszem hetente előhívatni a képeket, mert nekem nehezen megy e nélkül a hét elkészítése. Sok rossz tapasztalatot, kritikát olvastam már a drogériákban előhívatott fotókról. Én egy kis fotóboltot kerestem a közelemben, ott pár képet is elkészítenek, így a hét közepén már nálam vannak a fényképek.

A HÉT ELKÉSZÍTÉSE

Itt akkor el is mondom, hogy az album miért van legtöbbször nyitva, azon túl, hogy belenézzenek. Azért, mert a kevés időm, kihasználva, sokszor futtában készítek el egy- egy kártyát. Mivel én nem egy komplett BH (Becky Higgins- a szerk) készlettel dolgozom már, ezért első körben kiválasztom a kártyák papírját. A következő lépésben megírom őket, helyet hagyva némi dekorálásnak. Végül pedig ráteszem a díszítő elemeket. Most már nem marad más hátra, csak hogy gyönyörködjek a hétben, és megelégedés töltsön el, hogy sikerült! 🙂

1 hozzászólás

  1. köszi, nekem ez nagyon hasznos volt:)

Hozzászólás most!